Recept na extra čokoládové kakao

13.11.2019

Naše kakao, které je vlastně i horkou čokoládou, je chutné, extra čokoládové a husté. Není každodenní nutností ale jednou za čas projasní den, nebo dotvoří útulnou atmosféru. #hygge

Takto vypadalo naše kakao, které jsme vařili o půl dvanácté večer. Bylo výborné, husté a díky špetce soli mělo plnou chuť. V listopadu už je u nás doma zima, a když se k tomu přidají i podzimní mlhy a melancholie, je právě hutné kořeněné kakao tím, po čem sáhnu. 

Zveřejněný recept není žádná velká věda a všechny poměry jsou upraveny tak, aby se dali co nejpohodlněji převést do většího množství. Každý má rád kakao trochu jinak, tak neváhejte upravit množství kakaa nebo cukru.

Recept

Na 2 porce budete potřebovat:

  • 500 ml mléka
  • 3 lžičky holandského kakaa
  • 2 - 3 lžičky škrobu (bramborového)
  • 2 lžičky cukru
  • velká špetka soli
  • na ochucení koření (skořice, hřebíček, chilli), vanilku, instantní kávu, perníkové koření, ...

! Nejdůležitější na tomto receptu je dodržet poměr škrobu a mléka. !

Na 500 ml mléka připadnou 2-3 lžičky škrobu. Čím víc škrobu tím hustší to bude. Při příliš velké dávce škrobu se může stát, že místo husté horké čokolády skončíte s pudingem. Žádná velká tragédie to není, jen se vyzbrojte lžičkou :)

Všechny suché přísady si rozmíchejte v malém množství mléka (cca 100 ml), zbytek mléka přiveďte k varu, vlijte rozmíchanou směs a míchejte do mírného zhoustnutí. Přelijte do hrníčků a je to. Je to v podstatě stejné, jako když vaříte puding z prášku. V jednoduchosti je krása

Pokud máte horkou čokoládu radši sladší, přidejte cukr. Jestli vám víc chutná mléčná jako Milka, přidejte kupu cukru a uberte kakaa. Tenhle recept si můžete upravit přesně podle své chuti. Nezapomeňte na koření! A vždy zapřemýšlejte, jestli to má barvu, jakou byste chtěli - vypadá to dost čokoládově nebo příliš? Je to na vás dost sladké? 

A jestli máte pocit, že tomu něco chybí, zkuste špetku soli nebo ještě lžičku cukru. To většinou pomůže.

Máte v kakau hrudky nebo žmolky? To je uvařený škrob. Příště nezapomeňte směs důkladně rozmíchat v troše mléka, tu pak přilijte ke zbytku do hrnce.

Předpřipravení směsi

Pokud si chcete připravit směs, pro kterou v budoucnu jen sáhnete, převeďte si recept na díly. 

Např:

  • 1 díl škrobu   NEBO   200 g škrobu
  • 1 díl kakaa   NEBO   200 g kakaa
  • 1 díl cukru   NEBO   200 g cukru 
  • podle uvážení sůl a koření

V případě těchto poměrů do půl litru mléka dejte 6 lžiček nebo 2 lžíce. Ochutit si můžete přímo i danou dávku kakaa, stejně tak i přidat cukr nebo kakao. 

Dejte nám vědět, jak se vám kakao povedlo a jestli jste si recept nějak upravili! 

Artie Wiles