Recept na extra čokoládové kakao
Naše kakao, které je vlastně i horkou čokoládou, je chutné, extra čokoládové a husté. Není každodenní nutností ale jednou za čas projasní den, nebo dotvoří útulnou atmosféru. #hygge
Takto vypadalo naše kakao, které jsme vařili o půl dvanácté večer. Bylo výborné, husté a díky špetce soli mělo plnou chuť. V listopadu už je u nás doma zima, a když se k tomu přidají i podzimní mlhy a melancholie, je právě hutné kořeněné kakao tím, po čem sáhnu.
Zveřejněný recept není žádná velká věda a všechny poměry jsou upraveny tak, aby se dali co nejpohodlněji převést do většího množství. Každý má rád kakao trochu jinak, tak neváhejte upravit množství kakaa nebo cukru.
Recept
Na 2 porce budete potřebovat:
- 500 ml mléka
- 3 lžičky holandského kakaa
- 2 - 3 lžičky škrobu (bramborového)
- 2 lžičky cukru
- velká špetka soli
- na ochucení koření (skořice, hřebíček, chilli), vanilku, instantní kávu, perníkové koření, ...
! Nejdůležitější na tomto receptu je dodržet poměr škrobu a mléka. !
Na 500 ml mléka připadnou 2-3 lžičky škrobu. Čím víc škrobu tím hustší to bude. Při příliš velké dávce škrobu se může stát, že místo husté horké čokolády skončíte s pudingem. Žádná velká tragédie to není, jen se vyzbrojte lžičkou :)
Všechny suché přísady si rozmíchejte v malém množství mléka (cca 100 ml), zbytek mléka přiveďte k varu, vlijte rozmíchanou směs a míchejte do mírného zhoustnutí. Přelijte do hrníčků a je to. Je to v podstatě stejné, jako když vaříte puding z prášku. V jednoduchosti je krása
Pokud máte horkou čokoládu radši sladší, přidejte cukr. Jestli vám víc chutná mléčná jako Milka, přidejte kupu cukru a uberte kakaa. Tenhle recept si můžete upravit přesně podle své chuti. Nezapomeňte na koření! A vždy zapřemýšlejte, jestli to má barvu, jakou byste chtěli - vypadá to dost čokoládově nebo příliš? Je to na vás dost sladké?
A jestli máte pocit, že tomu něco chybí, zkuste špetku soli nebo ještě lžičku cukru. To většinou pomůže.
Máte v kakau hrudky nebo žmolky? To je uvařený škrob. Příště nezapomeňte směs důkladně rozmíchat v troše mléka, tu pak přilijte ke zbytku do hrnce.
Předpřipravení směsi
Pokud si chcete připravit směs, pro kterou v budoucnu jen sáhnete, převeďte si recept na díly.
Např:
- 1 díl škrobu NEBO 200 g škrobu
- 1 díl kakaa NEBO 200 g kakaa
- 1 díl cukru NEBO 200 g cukru
- podle uvážení sůl a koření
V případě těchto poměrů do půl litru mléka dejte 6 lžiček nebo 2 lžíce. Ochutit si můžete přímo i danou dávku kakaa, stejně tak i přidat cukr nebo kakao.
Dejte nám vědět, jak se vám kakao povedlo a jestli jste si recept nějak upravili!
Artie Wiles